Етикети

,

Погромът над евреи през 1941 г., Едвабно

Полското правителство сериозно разглеждало плана за насилственото преселване на милиони свои еврейски съграждани на остров Мадагаскар!

«Т.нар. «Мадагаскарски план» е план за масово принудително преселване на евреи в Африка. На правителствено ниво ставало дума за опити да се намери решение на «еврейския въпрос» с помощта на такива експедиции.

До 1939 година Полша в идеологически план върви в плътна крачка с нацистка Германия. През 30-те години още не били определени конкретните методи за масовото прогонване и умъртвяване — но никой не протестирал.

И когато тази практика била реализирана от хитлеристкото ръководство вече през 40-те години, тя била базирана на идеологически основи, значително по-дълбоки», отбелязва ръководителят на изследователската програма към «Фонда за историческа памет» Владимир Семендей.

Подобен род «идеологически основания» станали причината за това, че след завземането на немците на Полша поляците вече били извършили зловещи престъпления.

Полският режисьор Владислав Пасиковский е автор на художествения филм за еврейския погром в селището Едвабно през лятотото на 1941 г. Хората били изгорени живи НЕ от есесовците, а от съселяните си.

«Натъпкали ги в един дом и ги изгорили живи. Смеели се, пиели водка.

«Това ви е за смъртта на Исус на кръста!», крещели те.

А там вътре плачели малки деца…, а след това настанала тишината на смъртта. В селото нямало нито един немски войник. Майките на децата ги изхвърляли от прозорците, за да ги спасят. А съселяните-поляци ги хвърляли обратно в огъня.

Нямало нито един немец. Изгорили всички евреи, всички — до един», разказва героинята от филма «Колоски» на полския режисьор Владислав Пасиковски, 2012 година.

Петя Паликрушева