Етикети

LondonВ Европа Денят на Победата над фашистка Германия се отбелязва днес, защото безусловната капитулация влиза в сила именно на 8 май в 23.01 . по централноевропейско време. Във Великобритания годишнината от Победата беше отбелязана с автопробег до Ковънтри.

В Британия Денят на Победата се отбелязва само в юбилейни години, завършващи на цифрата 5, в останалите случаи 8 май е обикновен ден. Но колкото са повече руснаците в страната, толкова са по-малки шансовете на англичаните да прекарат този ден в тишина и забрава, Без контрол над местния телеграф и радио най-добрият начин да съобщиш за празника на максимален брой британци – това е да проведеш автопробег по магистралата.

Участник в автопробега: “ За да знаят всички, всички да разберат и да почувстват, че ние сме непобедими“.

Както предава кореспондента Лиза Герсон, тази година георгиевската лента за украса на автомобилите е трябвало да бъде повече. Литовци, латвийци, естонци, украинци, белоруси и дори българи с поляци се построиха под руския флаг.

Илиян Илин, българин: „Ние, българите, с руснаците сме приятели и братя завинаги!“.

Автомобилите с британски номера и руски надписи се построиха в колона и са се отправили от Лондон към Ковънтри, град-побратим на Волгоград.

Вадим Алексин, организатор на автопробега: „Полицията е много доброжелателна, никой не ни спря“.

Автопробегът по магистралата е демонстрация на висока скорост. Тук е трудно да говориш с някой друг от колоната, но знамената се веят отчаяно. Трудно е да скандираш и да пееш в хор, но всички са настроени на една вълна. Това е най-истинското патриотично движение. Напред, със знамена по главната магистрала на Великобритания със скорост от 100 км. в час, на минимална дистанция от автомобилите отпред, с включена аварийна сигнализация, която в този случай не е аварийна, а празнична.

От http://www.ntv.ru/video/embed/1281093