Етикети

HaskovoНа 7 май 2016 г. град Хасково започна щафетата на „Безсмъртния полк“, шествията на който ще преминат в много български градове. Членовете на Българо-Руския клуб и на Руския клуб – Хасково проведоха акциите „Безсмъртният полк“ и „Георгиевска лентичка“. В мероприятията се включиха членове на Антифашисткия същз, Клубът „Лев Яшин“, клуб „Русофили“, жители на града.
Акцията „Безсмъртен полк“ събра около сто човека пред паметника на Победата.

Участие в мероприятията взеха представителите на Посолството на Руската федерация Александър Горенков и Андрей Егоров и група деца от Санкт Петербург (Ленинград).

Haskovo1Участниците в акцията издигнаха транспаранти „Заедно с Русия“ и с логотипа на „Безсмъртния полк“, мнозина държаха в ръцете си портрети на своите роднини, участвали във Втората световна война, развяваха се български и руски знамена. Звучаха военни песни.

Председателят на КСРС в България, председател на Федерация „Съюз соотечествеников“ Марина Дадикозян започна своето изказване пред паметника на Победата с думите на „Реквиема“ на Роберт Рождественский „Помнете! След век, след години – помнете!“. Тя подчерта грандиозността на Великата Победа над нацизма и безсмъртният подвиг на съветския народ, спасил Отечеството си и хората от целия свят, и благодари на българските антифашисти за приноса им в общата Победа. Участниците в акцията почетоха с минута мълчание паметта на всички загинали във Втората световна война.

Участниците поднесоха венци и цветя пред паметника на Победата и пуснаха в небето червени балони с надпис „С Днем Победы“. А след това преминаха с шествието на „Безсмъртния полк“ по улиците на града, гордо носейки портретите на Героите.

Празничните мероприятия продължиха в ресторант „Хасково“. Всички заедно, в единен порив, изправени изпяха „Священную войну“ и „День Победы“. Не скриха сълзите си, слушайки стихотворения за войната в изпълнение на члена на Руския клуб украинката Нина Димитрова. Деца от школата „Паисий Хилендарски“ с ръководител преподавателката по руски език Диана Желязкова представиха музикално-поетична композиция за войната и блокадата на Ленинград, която трогна всички присъстващи.

Представителят на Посолството на Руската федерация Александър Горенков сърдечно поздрави всички присъстващи с празника на Великата Победа, отбеляза, че Хасково достойно започна щафетата на „Безсмъртния полк“.

Прозвуча поздрава на Ръководителя на администрацията на Шатурския район в Московска област Андрей Келлер, което беше прочетено от Марина Дадикозян. Шатурският район е побратимен с Хасковска област и Община Хасково.

Гостът на вечерта Атанас Ванчев дьо Траси, професор на Сорбоната, председател на клуб „Пушкин“ в Париж, роден в Хасково, животът на когото е свързан с руския език и руската култура, каза за това, че никой и никога не може да разкъса връзките между Русия и България.
Гости на вечерта бяха и деца от Санкт Петербург, групата на които е в България в рамките на програма за запознаване с исторически места, свързани с Русия, в България. Децата прекрасно изпълниха песните „Альоша“, „Конь“ и „Подмосковные вечера“, на които припяваше цялата зала.

Певецът Владимир Маринов зарадва участниците на вечерта с изпълнение на военни песни.

Имаше още много поздрави, песни, танци.

На 9-ти май мероприятията, посветени на Деня на Победата, ще продължат с церемония на полагане на цветя на могилата на съветския летец Е. Мелников и с безплатна прожекция на филма „Сталинград“ за жителите на град Хасково.

Руските съотечественици и българите в големи и малки градове и села пазят и ще пазят Паметта за Великата Победа!

Никой не е забравен, нищо не е забравено!

По информация на Всемирная Россия