Етикети

, ,

Любен Петров Янев – Ленко е роден в Земен. През 1943 г. е войник в Кюстендил и организира ремсова бойна група в казармата. От януари 1944 г. е картечар в Кюстендилския партизански отряд, като проявява смелост и себеотрицание в боевете. Загива геройски в бой с врага.


Панайот Банков Шопов – Пешо е роден в с. Голям Петровец, Разградско. Член на РМС. За революционна дейност е изключван от Разградската гимназия. След участието си в Соболевата акция (1940) е задържан и даден под съд. През септември 1943 г. минава в нелегалност и отива в Трънския партизански отряд, а от април 1944 г. е прехвърлен в Кюстендилския отряд. В сражението при с. Кутугерци остава да прикрива оттеглянето на другарите си и загива геройски от вражески куршум.

Михаил Мойсей Ешкенази – Мишо е роден в Русе, член РМС от 1942 г. През 1943 г. избягва от казармата и става партизанин в отряд „Чавдар”. По-късно е в Ихтиманския и Трънския отряд. Участва в много сражения срещу полиция и войска, проявява ловкост в боя, ползва се с голям авторитет сред партизаните. По нареждане на щаба на I-ва ВОЗ с група партизани през април 1944 г. е прехвърлен в Кюстендилския партизански отряд. Сражава се до последния си дъх и загива геройски край с. Чудинци.