Етикети

И през 2020-та година фондация „Безсмъртния полк“ продължава да се готви за отбелязването на 75-тата годишнина от разгрома на фашистките пълчища в Европа.

 

„Безсмъртният полк“ като гражданска международна акция вече се превърна в традиция и в България.

Нашата всенародна акция е особено важна за разпространяване на Истината за Победата, за преклонение пред паметта на нашите родственици, взели участие в разгрома на хитлеро-фашизма, за отбелязване на 9-ти май, за тържественото протичане на 75-тата годишнина от Победата!

 

Това предполага, че през 2020-та година също ще отбележим 9-ти май – Денят на Великата Победа над фашизма и нацизма!

 

С оглед на външните обстоятелства, на мерките срещу пандемията от COVID-19, които промениха функционирането на живота ни през последните седмици, ние сме длъжни да се съобразим с решението на Народното събрание и на Правителството на Република България за удължаване периода на извънредното положение до 13 май 2020 г. и да организираме провеждането на „Безсмъртният полк“ по начин, който да не застрашава живота  и здравето на участниците в него.

 

Тази година шествие по улиците на България на „Безсмъртният полк“ няма да има!

 

Фондация „Безсмъртният полк“ предлага на всички участници в това грандиозно събитие през 2020-та година то да бъде проведено онлайн и пренесено в социалните мрежи.

 

Нека всеки българин, който има роднини – участници в Съпротивата срещу фашизма в периода 1923-1945 година, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.

 

Всеки, който желае и има тази възможност, може да обработи своите снимки и върху тях да положи символиката на „Безсмъртния полк“, която може да бъде свалена от сайта на фондация „Безсмъртния полк“ https://bezsmartniatpolk.com или от facebook-групата на полка https://www.facebook.com/groups/bezsmartniatpolk/ .

 

Така и тази година ние ще застанем рамо до рамо с нашите героични предшественици, които унищожиха кафявата чума, и ще сведем глави пред тяхната саможертва.

 

Същевременно, управителният съвет на фондация „Безсмъртният полк” заявява, че следи с внимание развитието на епидемиологичната обстановка и, при нейното благоприятно развитие и отпадане на мерките за събиране на граждани на едно място до 9-ти май, сме готови да реагираме и да проведем нашето ежегодно събитие в традиционен порядък.

 

***

 

„Безсмъртният полк“ приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

Участието в „Безсмъртния полк“ означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на „Безсмъртния полк“. Участието в „Безсмъртния полк“ е доброволно.

„Безсмъртният полк“ е неправителствена, нерелигиозна, нетърговска и неполитическа независима обществена организация. В редовете на „Безсмъртния полк“ може да встъпи всеки гражданин, независимо от своята вяра, националност, етнос, политически или други възгледи. „Безсмъртният полк“ обединява хората. Всичко друго е неприемливо за нас.

„Безсмъртният полк“ изключва използването на символика, различна от онази, която има отношение към Антифашистката съпротива и участието на Българската армия във Втората световна война.

Акцията е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск.

На следващата 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.

През 2015 „Безсмъртният“ полк марширува в 15 държави.

От 2016 година България също се присъединява в инициативата.

„Безсмъртният полк“ в Русия и „Безсмъртният полк“ в България са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото „Безсмъртният полк“ е един в целия свят.

„Безсмъртният полк“ не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник.

„Безсмъртният полк“ са хилядите загинали и техните потомци.

 

 

Павел Иванов

Председател на Фондация „Безсмъртният полк”