Етикети

Иван Козарев е роден през януари 1901 г. в село Добринище, тогава в Османската империя.

Завършва прогимназия в родното си село.

Като член на БКП участва в Септемврийското въстание от 1923 г. в Добринище, което за кратко е превзето от въстаниците, но след като на 25 септември 1923 г. селото е овладяно от чети на ВМРО, е арестуван.

След създаването на ВМРО (обединена) през 1925 г. става неин член. Заради тази си дейност многократно е арестуван. През 1935 г. вследствие на предателство, попада в затвора, където лежи до 1938 г.

През февруари 1941 г. поради опасност от арест минава в нелегалност.

На 27 юни 1941 г. край построения от него рибарник в местността Струго над Добринище, при опит да бъде заловен от група фашистко-капиталистически полицаи, Козарев убива двама от тях и става партизанин.

Това става четири дни след началото на войната на Германия срещу Съветския съюз и два дни след поетия от БКП курс на въоръжена борба.

На 26 юли 1941 г., заедно с Никола Парапунов създава в околностите на Разлог първата партизанска чета в България. Приема партизанско име Балкан.

Командир е на чета от Партизанския отряд „Никола Парапунов“.

В продължение на близо три години Козарев и бойните му другари организират атаки срещу фашистката капиталистическа власт и винаги успяват да се измъкнат невредими от престрелките.

Загива през нощта на 31 март срещу 1 април 1944 г. близо до Добринище.

 

https://www.facebook.com/groups/bezsmartniatpolk