Етикети

nikola-kovachevРоден е на 19 декември 1878 г. в с. Могилево, Чирпанско, в бедно прогресивно семейство.

Като ученик в гимназията взема участие в бунта през 1893 г. против реакционното държане на някои учители. Като един от организаторите на акцията е изключен от гимназията. През 1900 т. е ученик в Пловдивската мъжка гимназия. Там влиза в ученическите социалдемократически групи.

През 1903 г. групата на тесните социалисти взема участие в манифестацията на Първи май. Главен организатор и знаменосец е Ковачев и затова бива изключен от всички гимназии в страната.

Илинденското въстание започва. Ковачев създава чета и взема участие в Странджанското въстание при Малко Търново и Василико. Завръщайки се в България, получава правото да се яви на зрелостен изпит.

През 1904 г. е студент-юрист в София. На 16 януари 1907 г. участвува в голямата студентска демонстрация заедно с железничарите. Лишен от право за следване, той завършва юридическото си образование B Белгия. Работи като адвокат в Пловдив. Председател е на кооперация „Освобождение“.

Участвува в организиране доставка на оръжие за подготовка на Септемврийското въстание.

През Деветоюнския преврат като член нa акционния комитет при БКП е задържан. След въстанието е арестуван и на 26 срещу 27 септември 1923 г. е убит в местността Кемера“ край Пловдив.