Етикети

Павел Иванов по време на шествието на "Безсмъртния полк" в Пловдив

Павел Иванов по време на шествието на „Безсмъртния полк“ в Пловдив

Ще се борим за всяка петолъчка, твърди председателят на Съюза на комунистите Павел Иванов

Председателят на Съюза на комунистите в България Павел Иванов е на 47 години и е от Пловдив. Магистър, завършил българска филология, журналист, преподавател. Бивш пиар на община „Марица”, секретар на местната Комисия за борба с детската престъпност. Сега работи по подготовка и управление на проекти, свързани с образование, медии, PR. Председател е на антифашистката фондация „Безсмъртния полк“.
Бил е председател на движение „Че Гевара” от 1990 до 2013 година, когато поема СКБ.

Женен, с един син – Константин. Родственик е на революционера Петър Бонев от Перущица и на анархо-комуниста Жеко Гергинов, загинал през 1925 година в тъмниците на хасковския затвор.

– Г-н Иванов, чувствате ли се извън закона?
– Законът все още не е минал и смятам, че подобна глупост няма да мине през парламента. Дискусията по него е като реклама на пуснатите от лудницата. Все още не мога да намеря рационално обяснение как мъдър човек като премиера Бойко Борисов допуска подобни екземпляри като Методи Андреев да определят дневния ред на парламента и да предизвикват международни скандали.

– Защо международни?
– Защото България след Лондонската конференция в края на Втората световна война е задължена да накаже фашизма и неговите последователи у нас. А с този закон, който мина на първо четене, на практика ние денонсираме този ангажимент пред международната общност.
След нашата реакция като партия въпросът беше поставен много остро в Европейския парламент. Партии от над 27 страни в Европа реагираха, а напоследък и еврейската общност също изпраща писма до народното събрание.

– Но историците казват, че в България не е имало фашизъм?
– Държавите победителки във Втората световна са на друго мнение. Фашизмът е състояние на духа и поведението, а не желание на един или друг публицист. Това, което мен лично ме притесни е, че дори колеги от медиите не са си направили труда да прочетат закона, а политици правят фриволни коментари. Законът е фашистки.
Той предвижда заличаването на историческата памет не само за определения период на БКП от от 1944 до 1989 година, но и предвижда ликвидиране на всякакви наименования, знаци, символи, фотографии, лозунги и за всички предходници партии на БКП.
То ест, мозъкът на г-н Андреев се е нагърбил със задачата на ликвидира историята на България от 1891 до 1989 година, защото всички партии в левия спектър намират своето начало от делото на Благоев. За нас това цели да оправдае фашисткия период в България и постигането на украинизация на съвременна България.

– Това звучи като заговор от Световната конспирация. Сериозно ли мислите така?
– Напротив. Преди дни в Украйна беше гласувано да продължи забраната за тамошната компартия. Не спират опитите да се приравни нацизма с комунизма като идеология, това са безумни хипотези. Но пък са част от инструментариума в пропагандата на крайнодесния сектор у нас.

– Как комунистите ще дадат отпор?
– Това, което можем да направим, е да работим тясно с компартии от Европа, САЩ, Южна Америка, Азия. Тъй като забраната, която Методи Андреев иска да прокара, касае и съществуването на всички техни символи. Историческата ситуация е такава, че БКП е ползвала символиката на международното комунистическо движение.
Ще продължим да оказваме натиск в парламента чрез писма и чрез депутатите от коалиция БСП Лява България, в която Съюзът на комунистите в България е коалиционен партньор.
Готови сме и за протестни действия. Но ако все пак случайно този закон мине и на второ четене, сме готови да се обърнем към международния съд за защита правата на човека. Ще защитаваме всяка една петолъчка върху всеки един паметник, независимо дали е надгробен или мемориал.

– Вече се появиха коментари, че този закон най-после ще „събори” Альоша?
– Альоша изобщо не попада в този забранителен закон, както и Паметникът на Съветската армия в София. Те за войнишки паметници и са под закрила на държавата, а и на международната общност. Методи Андреев има други цели.
Примерно ще трябва да премахнем имената на Димитровград, Благоевград, Кирково. Трябва да премахнем петолъчките от надгробните паметници на нашите деди. Призовавам г-н Бойко Борисов по най-бързия начин да се разграничи от опитите за пренаписване на историята.
За престъпността на един режим може са се съди от благосъстоянието на народа, който този режим управлява. Преди 10 ноември 1989 година нямаше гладни хора и просяци. Имаше наказания за криминалните престъпници, бяхме 9 млн. души.

– Хората не бяха гладни, но пък еднакво бедни. Това не може да го отречете.
– Знаете ли какви драстични примери за некадърно управление има при Царство България – автомобили са имали само шепа хора, 62 процента са нямали тоалетни и легла, цялата продукция на България се изнасяла са Германия, няма банани, няма джиесеми. Пак да подчертая, у нас никога не е имало комунизъм, а социализъм от съветски тип.

– Какви ще са последствията от Закона на Методи Андреев?
– Той е мъртвороден. Ако мине, би донесъл още по-голямо разделение в обществото. А комунистическите формации със своя свободен дух ще станат още по-привлекателни за младите хора.

– Колко компартии има в момента в България?
– Пет, като три от тях са в Коалиция БСП – Лява България. Съюз на комунистите в България, Партия на българските комунисти и Комунистическа партия на България.

– Вие като комунист каква оценка може да дадете за най-големия атентат в историята ни – в църквата „Света Неделя” през 1925 година? Този акт хвърля най-голямото петно върху комунизма у нас.
– Веднага след атентата има изразена оценка, БКП категорично не одобрява подобен похват на борба.

– В колко митинги сте участвали г-н Иванов, арестуван ли сте?
– Не мога да ги изброя. Бой не съм ял, нито аз съм нападал, не съм арестуван. Имам някои бойни умения и предпочитам да решавам въпросите по мирен път. Единствените тежки сблъсъци бяха в началото на 90-те години с политически противници. Но такива бяха времената. Най-трудно ни беше през 2013 година. Тогава с клуб Че Гевара трябваше да правим пропаганда, да търсим единомишленици срещу Борисов.

– Искате да кажете, че вие бяхте едни от организаторите на протестите срещу първия кабинет на Бойко Борисов?
– Протестирахме, както протестираха и хиляди гладни и възмутени хора. Мога да претендирам, че ние бяхме единствените с ясна политическа програма и ясна визия какво ще правим – цялата власт на народа. Тези протести дадоха един огромен извод: Ако българският народ и наемните работници искат да живеят като нормални хора, единственият начин е протест и борба.

– Тоест въоръжени похвати за взимане на властта?
– Напротив. Ние сме последните които ще хванем оръжие, имаме солидна идеология. Но когато властта използва оръжие срещу нас, ние ще отговорим адекватно.

– Фанатик ли сте?
– Хората използват тази дума без да знаят смисъла . Не сме фанатици, ние се базираме на Марксизма, а той е наука. При това най-сериозната. На база на анализите на Маркс се развива целият съвременен свят. Марксизмът като учение е наука за борба с догмите. Основополагащият камък е твърдението, че всичко, което има начало, има и край.
Няма как да отхвърляме теза, която е вярна. Някой, който твърди, че капитализмът има начало, но няма край, е наивник или лъжец. По-модерно в историята на обществените науки от комунизма няма. И либерализмът, консерватизмът, и социалдемокрацията, те са измислени преди Маркс, а вижте до какво доведоха света.

– Как си обяснявате, че точно сега се захващат със забраната на комунистическите символи, почти 30 години след промените?
– Наближават избори, а такива като Методи изпитват идейна недостатъчност, затова се опитват да компенсират с възраждането на омразата. Всъщност единственият им интерес е да намерят пролука към властта, за да се настанят пак на държавна ясла.
Методи дрънчи с тигани, за да го включат в някоя от листите. Ще ви кажа, че в момента никъде в свободния свят няма забрана за комунистически партии. В САЩ 18 компартии, в Испания 21, в Гърция има 11. Във Франция са 7, Дания 4, Великобритания 10.

– С какво се препитавате, имате ли спонсори?
– Аз лично съм преподавател по сигурност. Освен това съм консултант по европрограми.

– Как вървят ръка за ръка комунизъм и европроекти?
– По принцип комунистическата идея обхваща прогресивни, умни и интелигентни хора. От тази гледна точка дава възможност за съчетаване на много професии. Всеки, който се стреми да бъде съвършен в своята работа, е комунист. А всеки, който цели само са се облагодетелства, е капиталист.

Спас КУЗОВ/Марица.бг