Етикети

Iliya Babachev copyРазказва Дарина Тодорова.

Моят дядо, Илия Игнатов Бабачев, роден 1911 г. в с. Ружинци, починал 1983 г., е участвал в Дравската епопея в състава на 1-ва Българска армия, вероятно като член на Трета балканска дивизия.

Знам от него, че почти всички мъже от село Ружинци са били на фронта, но за войната не искаше да говори.

Помня, че е бил в Драва Соболч и Драва Чехи, където българските войници са водили жестоки улични боеве, за да изтласкат немците.

Пред Първа българска армия е поставена задача от командването на Трети Украински фронт да отбранява 130-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по река Драва до Торянц, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка на Трети Украински фронт.

В Драва Соболч българските войници намират до убития немски поручик Хигелман личния му дневник, в който пише: „Неприятелят продължава да ни притиска от всички страни. Ние очакваме с копнеж нощната тъмнина. Има още един офицер в нашата част,всички други паднаха. Драва Соболч е гробница за поделението!“

Героизмът, твърдостта и мъжеството на първоармейци провалят замисъла на немскофашисткото командване и бележат един от върховете на българската бойна слава в тази война.