Етикети

petkonikolovРазказва Светослав Ненов.

Петко Ценов Николов – Маузера е роден е на 19 август 1919 г. в с. Макреш в прогресивно семейство. Израснал в такава среда, още през 1934 г. встъпва в редовете на РМС и работи активно в своята организация.

Завършва търговска гимназия в Свищов. Годишните ваканции Петко прекарва в Макреш.

Той влага много енергия и знания за културното и политическото издигане на съселяните си.През 1941—1942 г. като студент в София Петко Ценов е техническа връзка между Окръжния комитет на БКП — Видин, и ЦК на БКП. В квартирата си в София укрива нелегална литература и оръжие.

При един провал полицията попада на следите му, но той успява да се укрие и през втората половина на март 1942 г. се завръща в родното си село и става партизанин в отряд „Г. Бенковски“.

В същото време е и инструктор на окръжния комитет на РМС. Обикаля селата, събира младежите и разпалва у тях готовност за борба против монархо-фашистката диктатура.

След изпълнение на бойна задача група партизани се среща с фашистка полиция край с. Стакевци.

В завързалата се престрелка на 1 юли 1943 г. Петко Ценов бива тежко ранен и попада в ръцете на фашистите, които го до-убиват с тояги и хвърлят заедно с други убити в една яма.