Етикети

monovРазказва Емил Славов.

Здравейте!

Казвам се Емил Славов и бих искал да представя биографията на моя дядо – Цеко Ненков Монов.

Цеко Ненков Монов е роден на 15 януари 1917 г. в с. Селановци, окр. Врачански.

Във връзка с активната му политическа дейност като член на РМС и БКП е подлаган в периода 1941-1944 г. на гонения от полицията, многократно арестуван и изтезаван.
Излежавал е присъди във Врачанския и Плевенския затвори, два пъти е бил задържан и инквизиран в Дирекцията на полицията в София.
След един от последните арести е интерниран в концлагера Еникьой, където престоява от м. март до м. юни 1944 г.

След освобождаването му е отговорник на РМС за кварталите Красно село, Павлово и Бояна в София. Като такъв взема активно участие във всички политически акции и демонстрации през този период в столицата.

На 9 септември участва в завземането на полицейските участъци и в обезоръжаването на полицията в посочените по-горе райони.

След 9 септември е назначен за помощник-командир на 57-и пехотен полк и като такъв взема участие в боевете при с. Драва-Соболч, където бива ранен и награден с орден за храброст І степен.

Признат е за активен борец против фашизма и капитализма.

След Победата работи като помощник-командир в щаба на танковите войски, съветник по военните въпроси в Министерския съвет и дълги години работи като заместник-председател на Държавния комитет за планиране. По това време е повишен в чин генерал-майор.

Починал на 26 август 1974 г.

*Ще се радвам биографията на дядо ми да бъде качена на сайта. Поздрави и поздравления за инициативата!