Етикети

vela_peevaРазказва Бойчо Биволарски.

Приятели, да си спомним за Вела Пеева, която е убита зверски на днешната дата през 1944 г.! Тогава е била само на 22 години!
В самото начало на май 1944 г. времето застудява и отново завалява сняг.

Вела Пеева слиза до потока да се измие и да вземе вода за през деня.
Горският стражар Иван Божков от Каменица случайно открива следите ѝ по току-що паднал сняг и съобщава на жандармерията.
На 2 май вечерта в двора на лъдженското училище започва подготовка на ловната дружина за нов поход. След полунощ камионите тръгват в две посоки: едните през Каменица за Елин връх, а другите – по шосето за Юндола.

Акцията започва на 3 май в 3,30 часа.

В 9 часа ротите от връх Арапчал (дн. Черновец) се спускат надолу да претърсват местността, тъй като там често нощуват нелегалните от Лъджене и Каменица. Една от колоните води предателят Иван Божков. Той насочва жандармеристите към местността Бялата скала, където е Вела Пеева.

Обкръжават я и започва продължителна престрелка.

Вела Пеева стреля с пистолет, прикрита зад скалата. За да я изкарат от там, хвърлят бомби. При първата бомба тя остава зад скалата, а при втората избягва в една малка долчинка и продължава да стреля. Сражава се сама срещу многобройна жандармерия 5 часа. Води бой, докато има патрони…

Командирът на ловната дружина майор Иванов напуска командното си място и отива при Бялата скала. Заповядва да донесат главата ѝ в щаба.

В нейната раница откриват само книги – от Ботев, Смирненски и Яворов. И един бележник с песни, стихове и записани мисли.

Горският стражар Божков отрязва главата на Вела Пеева, която доставя за опознаване на командира на жандармеристите, а след опознаването поставя главата на всеобщ показ (за тези действия той получава премия 100 000 лева, а в края на август 1944 г. е застрелян от партизаните).

Поклон!!!