Етикети

kosta_jaankov_maior_bg_army_7405 copyМайор Коста Анастасов Янков е български Герой – офицер, комунист и един от организаторите на Атентата в църквата „Света Неделя“.

Коста Янков е роден в Пловдив в семейството на видния български революционер полковник Анастас Янков и сестрата на Райна Княгиня – Мария Попгеоргиева. Съпруг е на Стела Благоева, дъщеря на съселянина на баща му Димитър Благоев.

Завършва Военното училище в София 1908 година. През същата година става член е на Българска работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти).

Взима участие в Балканската война, в Междусъюзническата война и в Първата световна война, като през 1919 година се уволнява от армията с чин майор. Създател и главен редактор е на вестник „Народна армия“ от 1920-1923 г.

Янков е сред създателите на Народния съюз на запасните офицери и подофицери. В 1921 година влиза в ръководството на Върховната военнореволюционна колегия при Централния комитет на Българската комунистическа партия (тесни социалисти).

Непосредствено след Деветоюнския преврат през 1923 година той се обявява за участие в съпротивата на земеделците срещу фашисткия преврат, но партията решава да запази неутралитет.

Участва в подготовката на Септемврийското въстание през 1923 година като ръководител на единния Комитет за военнотехническа подготовка – специален орган на ЦК на БКП, но е арестуван от фашистките власти на „Демократическия сговор“ преди избухването му.

В 1924 година на Витошката конференция на БКП е избран за член на Централния комитет и за завеждащ Централната военна комисия и е включен в Изпълнителното бюро на ЦК. Въпреки решението на ЦК да не се провежда терористичен акт, Янков е основният инициатор и организатор на Атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 април 1925 г.

Пет дни по-късно, фашистката полиция открива следите му и го обгражда в дома на Христо Коджейков на улица „Малгара“ в София.

След престрелка двамата загиват в горящата къща.

Поклон пред Героя!

Реклама