Етикети

Metodi_Popov 1 copyРазказва Деян Гавраилов.

Майор Методи Тодоров Попов – това е моя дядо по майчина линия. За съжаление майка ми и всички други по-възрастни роднини са вече покойници и информацията ми е оскъдна, но продължавам да търся данни, снимки, архиви за него.

Роден в гр. Пловдив през 1911 г. Женен, с една дъщеря Емануила, родена през 1942 г. Убит на 18.10.1944 г. на вр. Меча глава край гр. Кратово, Македония.

Убит е при битката за Стражин в Страцинско-Кумановската настъпателна операция, която има за цел да пресече пътя за отстъпление на група армии „Е“ на Третия райх от Гърция.

При ожесточените битки при Страцинската позиция и хребета Стражин българските войници показват невероятна смелост, като особено се отличава Парашутната дружина, която още с първата атака на считания за непревземаем връх Стражин успява да го превземе.

Капитан Методи Попов служи като командир на рота в 21-ви пехотен Средогорски полк, така наречения „Бесния Стражински Полк“. Полка взема участие в първата фаза на заключителният етап на войната в състава на 2-ра пехотна Тракийска дивизия към Първа Българска армия. За проявен героизъм на бойците от дивизията при Стражин тя е наименувана „2-ра пехотна Тракийска Стражинска дивизия“.

Във втората фаза на заключителният етап на Втората световна война, Първа Българска армия влиза в състава на Трети Украински фронт.