Етикети

,

„Безсмъртният полк“ като гражданска международна акция вече е традиция в България.

Нашите редове пазят Истината за Великата победа над хитлеристките пълчища, прекланят се пред паметта на нашите роднини, които отдадоха живота и силите си за един нов свят – за свят без фашизъм и нацизъм, отбелязват с топлота и радост този грандиозен Ден!

През 2021-ва година също ще отбележим 9-ти май в над 47 български града!

С оглед на продължаващата пандемична обстановка в България и мерките, които се налага да спазваме, ние ще организираме провеждането на „Безсмъртният полк“ по начин, който да не застрашава живота  и здравето на участниците в него.

Призоваваме участниците във всички форми на провеждане на „Безсмъртния полк“ да спазват необходимата дистанция от 1,5 м. един от друг и да носят предпазни маски, за да не разпространяват заразата. 

Фондация „Безсмъртният полк“ предлага на всички участници в това грандиозно събитие през 2021-та година да отбележат нашия празник онлайн и в социалните мрежи, а там където е възможно – да поднесат цветя и венци пред паметниците на Победата и да се преклонят пред героизма на българските и съветските антифашисти.

Нека всеки българин, който има роднини – участници в Съпротивата срещу фашизма в периода 1923-1945 година, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.

Всеки, който желае и има тази възможност, може да обработи своите снимки и върху тях да положи символиката на „Безсмъртния полк“, която може да бъде свалена от сайта на фондация „Безсмъртния полк“ https://bezsmartniatpolk.com или от facebook-групата на полка https://www.facebook.com/groups/bezsmartniatpolk/ .

Нека и тази година ние ще застанем рамо до рамо с нашите героични предшественици, които унищожиха кафявата чума, и ще сведем глави пред тяхната саможертва.

Управителният съвет на фондация „Безсмъртният полк”  следи с внимание развитието на епидемичната обстановка и се надява, че съвсем скоро ще можем да провеждаме нашето ежегодно събитие в традиционен порядък.

***

„Безсмъртният полк“ приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.
Участието в „Безсмъртния полк“ означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на „Безсмъртния полк“. Участието в „Безсмъртния полк“ е доброволно.
„Безсмъртният полк“ е неправителствена, нерелигиозна, нетърговска и неполитическа независима обществена организация. В редовете на „Безсмъртния полк“ може да встъпи всеки гражданин, независимо от своята вяра, националност, етнос, политически или други възгледи. „Безсмъртният полк“ обединява хората. Всичко друго е неприемливо за нас.
„Безсмъртният полк“ изключва използването на символика, различна от онази, която има отношение към Антифашистката съпротива и участието на Българската армия във Втората световна война.
Акцията е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск.
На следващата 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.
През 2015 „Безсмъртният“ полк марширува в 15 държави.
От 2016 година България също се присъединява в инициативата.
„Безсмъртният полк“ в Русия и „Безсмъртният полк“ в България са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото „Безсмъртният полк“ е един в целия свят.
„Безсмъртният полк“ не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник.
„Безсмъртният полк“ са хилядите загинали и техните потомци.

Павел Иванов
Председател на Фондация „Безсмъртният полк”

+359 888 26 99 86
bezsmartniatpolk@gmail.com