Етикети

Войските на 1-ви Белоруски фронт под командването на маршал Георги Жуков, състоящи се от 800 хиляди души, повече от 14 хиляди оръдия и минохвъргачки, повече от 3 хиляди танкове и самоходни установки , повече от две хиляди самолета, започнаха защитата на река Висла.

Започва Висло-Одерската операция на Червената армия на СССР срещу нацистка Германия.

Малко преди това американо-английските съюзници се разбягали като мишки при Ардените под напора на силите на вермахта.

Срещу Червената армия на СССР застанала 9-та армия от група армии „А” („Център” от 26 януари) под командването на генерал-полковник Йозеф Харпе (от 17 януари генерал-полковник Фердинанд Шернер), състояща се от 143 хиляди души, повече от 2 хиляди оръдия и минохвъргачки, повече от 700 танка и щурмови оръдия.

На 14 януари съветските войски започват настъпление, за 4 дни пробиват защитните сили на противника на фронт от 270 километра и напредват 100-130 километра на запад.

През нощта на 17 януари 1945 г. варшавската група фашисти от север е превзета от войските на 47-та армия, 1-ва полска армия нанася удар от юг към Варшава, от югозапад пътят на отстъпващите германци е пресечен от 61-ва армия, а от запад — от 2-ра гвардейска танкова армия.

Към 12 часа на обяд Варшава е напълно освободена. От 1 310 000 предвоенно население в града остават само 162 000. След бруталното потушаване на Варшавското въстание през октомври 1944 г. германците систематично унищожават всички исторически сгради. Участниците в операцията си спомнят, че по улиците на полската столица са видели „само пепел и руини, покрити със сняг, жителите на града са били изтощени и облечени почти в парцали“.

За освобождението на поляците и спасението на англо-американските съюзници съветските войници заплатили със живота си.

През 2019 г. началникът на Централния архив на Министерството на отбраната Игор Пермяков най-накрая разкри истинските цифри на загубите. Общо при освобождението на Полша през 1944-1945 г. загиват над 477 хиляди съветски войници. Повече от един милион и половина войници са ранени.

А ето сега обвиняват Сталин в сговор с Хитлер!!!

И това го правят потомците на тези хора, които Хитлер просто би унищожил без да му мигне окото — още преди да се стовари върху него мощта на Червената армия на СССР.

Както се казва, ако имаш такива приятели, врагове не ти трябват.

Петя Паликрушева