Етикети

Вчера, 9-ти март 2017 г., в Руския културно-информационен център, се проведе организационна среща за провеждането на шествия на „Безсмъртен полк“ в България на 9-ти май, 2017 г.

На срещата присъстваха представители на над 30 обществени организации, които ще се включат активно в организацията на шествията в цялата страна.

На срещата се взе решение началният час на шествието в София на 9-ти май да бъде в 9.00 ч. пред Паметника на Незнайния воин. Шествието ще продължи с полагане на венци и цветя пред Паметника, където ще бъде поканен и Президента на Република България Румен Радев. След това колоната ще се отправи към Паметника на Съветската армия. Там в 10.00 часа е предвидено да започнат тържествените чествания за празника на Победата над фашизма.

Втората обща среща за координирането на действията за инициативата „Безсмъртният полк“ ще се проведе в Руския културно-информационен център на 19-ти април 2017 г. от 14.00 ч.

Фондация „Бъзсмъртният полк“ в България продължава събирането на лични снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци на българския сайт https://bezsmartniatpolk.com/. В момента в сайта са събрани над 400 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.
„Бъзсмъртният полк“ е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Потомците шестват на 9-ти май със снимки на своите роднини, борили се срещу фашизма. Инициативата „Безсмъртният полк“ се проведе миналата година за първи път в България с участие на българи. В нея се включиха над 20 000 души от 35 града.

По света „Безсмъртният полк“ обхваща 41 държави – България, Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Финландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Сърбия, Донецката и Луганска народни републики, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск.
За повече информация:

Павел Иванов – 0888 26 99 86
e-mail: bezsmartniatpolk@gmail.com
Фондация „Безсмъртният полк“